You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Producător PATER

PATER este un mic producător de spirtoase din Argeş care folosește o reţetă veche, de peste 5 generaţii. Pater este o familie plină de pasiune și devotament care se ocupă de întreg procesul de producţie şi îmbuteliere.


“O poveste scrisă cu trudă și cu mult drag de familia noastră. O rețetă proprie transmisă din tată în fiu de-a lungul a cinci generații. Tradiție. Dragoste. Devotament. Familie. Asta înseamnă PATER.”


Familia din spatele poveștiiGheorghe Mărăşoiu - STRĂBUNICUL

Adrian Mărăşoiu - BUNICUL

Marian Mărăşoiu - TATĂL

Horia Mărăşoiu - FIUL

Bogdan Mărăşoiu - NEPOTULIrina Mărăşoiu - FATA DIN POVESTE


Spirtoasele PATER sunt făcute din prune bine coapte culese de pe coama dealurilor însorite din Argeș. Fermentarea are loc în butoaie confecționate din doage de lemn de stejar și durează între 2 până la 4 săptămâni. Prunele fermentate se transformă în borhot care constituie materia primă din care se fabrică țuica.

Distilarea se face în cazan de cupru și este montat pe un focar-vatră de cărămidă unde se face focul. Cazanul este racordat la niște răcitoare care stau tot timpul într-un bazin cu apă rece pentru a se produce condensarea vaporilor de alcool.

Borhotul se fierbe timp de 1,5 – 2 ore, amestecat continuu astfel încât să nu se lipească de fundul și pereții cazanului și să imprime miros de fum țuicii. Vaporii de alcool se ridică deasupra capacului, trec prin coloana în formă de U, intră în cilindrul răcitor cu pereți dubli și două țevi deasupra prin care se face circuitul de răcire, el fiind permanent acoperit cu apă. Vaporii de alcool care trec prin coloana de răcire, condensează și sunt transformați în lichid care se scurge într-un vas. Așa ajung prunele țuică.

Primele și ultimele cantități se colectează separat din cauza unor compuși chimici care ar strica calitatea distilatului.Lista produselor producatorului PATER

Sortează